Småbarnsforeldre tar tak i en utfordring – Grønnsaker.

Vi vet det jo alle sammen.
Grønnsaker er sunt og viktig for kroppen.

Og har du en voksende kropp som skal bli stor og sterk er de enda viktigere. (nei det er ikke bare noe vi sier)

Vi som familie har det som går innenfor et normalt sunt kosthold.
Vi jobber stadig med variasjon (lett å bli ensporig) og at barna skal få i seg det de trenger.

Vi har fire barn, tre som spiser fast føde.
Alle tre pirker de i middagstallerken rett som det er.
En av de, er glad i de fleste grønnsaker, en annen liker kun de grønne, den tredje vil helst ikke se snurten av de i det heletatt og er blitt en reser på å spore hver minste bit.

Jeg har kokt, raspet, formet, most, bakt, blandet og syltet.
Vi har hatt stjerner, familiemål, heiet, brukt tvang, truet, klappet og jublet.

 

Alt for å få de små til få i seg en liten dose grønt.

cfbec3a34cea7698d3d2551f1433457a

Jeg vet godt at vi ikke er de eneste som har sett på en liten soldat med rynker på nesen mens han stirrer på de grønne ertene. Plukker strategisk ut det han har mest lyst på før han takker for maten og går ifra, mens ertene ligger der. Problemet er ikke nytt heller, det er ikke uten grunn at Hakkebakkeskogen har en egen grønnsaksvise som forteller hvor flott og godt det er å spise grønnsaker og ikke minst hvor mange venner du får 😉

Så er det kanskje ikke krise, at han ikke spiser erter, eller blomkål?
Det vil jo ikke vare til han er konfirmant?

Vell, uansett hvordan vi vrir og vender på det har ikke disse små soldatene vondt av å spise grønnsaker.
Og gode vaner rundt mat og ikke minst matglede er det jo ikke dumt å etablere tidlig.

Så, Grønnsaker er altså neste ut i vår nye serie Småbarnsforeldre (tar tak) i en utfordring.

Hva gjør dere for å få barna til å spise grønnsaker?
Har dere en god oppskrift som barna elsker?
Et motiveringstips for å smake?
Eller et annet godt råd?

Vi ønsker oss råd ifra foreldre som selv står i eller har kommet seg gjennom denne utfordringen.

*avsluttet*

Hva gjør DERE for å få barna til å spise grønnsaker?
Kristina Roland Ble den heldige vinner av boken.

_9788202179496

 

Her kan du se de gode rådene for påkledning
kid-getting-dressed

 

11 kommentarer

    1. Vi tar for oss én grønnsak om gangen. Tilbyr så denne grønnsaken så ofte som mulig. Middag, snæks, i matboksen, på skiva…. Hvor enn det lar seg gjøre. Kokt, stekt, bakt, wokket, dampet…
      Kanskje finner vi morsom fakta, vi lærer oss hvilke næringsstoffer den gir, hvilken effekt den har på kroppen, hva som skjer om vi ikke får i oss disse stoffene, hvor den kommer fra. Pluss en liten dose smake-tvang. Kan ikke si det er enkelt, ikke at det alltid lar seg gjennomføre heller. Noen barn sliter bare mer med smak/konsistens enn andre. Men med en kresen mor (meg) så funker det på oss alle. Litt etter litt. Vi lærer oss å spise grønnsaker sammen.
      Etterhvert har vi funnet ut at 2 i familien liker gulerøtter kokt, og to ikke. Ok! Men da får hun rå, mens lillesøster får kokte. Erter smaker best om de er knallgrønne (og vi kaller dem sukkererter). Brokkoli må dampes og være litt knasete.
      De begynner endelig å få litt preferanser. ??

    2. Vi koker og mye forskjellige grønnsaker, og blander det med brun saus. Det er en slager ? så får han det før han kan spise kjøtt/fisk. Han er like glad i fisk, det er jo sunnere enn kjøtt, men det er en prinsipp sak, så han må uansett spise grønnsaker først. Tok 1 uke å innføre, men nå har han godtatt det og koser seg virkelig med grønnsakene sine ??

    3. Tips nr 1 må være å tilby og la de utforske å smake forskjellige smaker fra de begynner med fast føde. La grønt alltid være en normal del av et måltid:) mine spiser gjerne grønnsakene først under middagen, og vil ofte ha påfyll.
      Ellers er et tips å lage mat fra bunn, som feks tomatsaus som kan brukes både til pasta, lasagne, kjøttboller ol. Da kan man koke sausen med masse forskjellige grønnsaker og ta det i blenderen etterpå. Ingen vil merke noen av grønnsakene, kun smaken av en deilig saus;) mine elsker slik tomatsaus, og mamman har litt bedre samvittighet når det serveres kjøttdeig og spaghetti til middag;)

    4. Det viktigste var å være standhaftig, og ikke gi seg. Han fikk tilbudet om grønnsaker, og det var det. Om han ikke ville ha, fikk han vente på skiva til kveldsmaten. Til slutt skjønte han at det ikke var så mye annet å gjøre enn å spise det han får ?

    5. Ingen gode triks i ermet, men vi kutter opp frukt og grønnsaker som spises med gaffel; kaller blomkål og brokkoli for vinter- og sommerbusk; koker gulrøtter i “staver” som lett kan holdes av barnehånd; kjøper smoothies (lager selv av og til…), og ellers har vi vel rett og slett vært heldige og fått barn som spiser mye frukt og grønt 🙂

    6. Vi oppmuntrer og belønner om guttungen smaker på grønnsaker han normalt ikke spiser. Gulrøtter er populært, så det er med til dei fleste middager. Ellers “sniker” vi mye grønnsaker inn i pastasaus og supper. Han liker godt tomtatsuppe, blomkålsuppe etc, og så lenge det kjøres i blender først (og han ikkje ser på) så kan vi ha oppi det meste av grønt – til og med litt løk 🙂 Moser også f.eks. litt blomkål inn i potetstappen.
      Vi prøver å la han vere med på middagslaging når vi har tid, og da er han nysgjerrig og vil smake på ting før det havner i grytene.
      Frukt er ingen problem, han kan like godt få en skål med druer som lørdagsgodt 🙂

    7. Lurer grønnsaker i smoothie og juice, jeg. Lager gjerne store porsjoner og fryser i isformer. Stas å få is på en hverdag om det er gulrotis eller pinup er vel det samme? 😉

    8. Tilby grønnsaker fra tidlig alder! Jeg begynte å gi lillesøster (nå 2år) grønnsakssmak fra hun var 3 mnd! hun spiser ALLE grønnsaker nå. serverer 3/4 av tallerkenen grønnsaker til henne og vil hun har mer av kjøtt/fisk må hun spise opp grønnsakene først hvis hun skal ha mer. Storebror på 3 har spisevegring pga prematur. Han spiser likevel brokkoli, blomkål og gulrot (men de må være ihjelkokte). Han serveres det av maten som bør spises mest av først i måltidet (eg fisk først, eller grønnsaker først (om pølse til middag)) For han tok det 2 år med å tilby før han spiste, men av medisinske årsaker så vanskeligere å være streng med han.(han spiser ikke noe som helst frukt -fullstendig panikk om han får det i munnen -så dette jobber vi med nå-grønnsaker er uansett viktigere enn frukt og bær). Vi lurer eller sniker ikke inn noe i noesomhelst og det kommer vi heller ikke til å gjøre. Jeg vil at de skal stole på at det vi sier er sant slik at de ikke blir redd for å smake på nye ting (fordi de ikke synes det foregående smakte som vi sa). Det kunne kanskje vært mulig å fått inn storebror mer grønnsaker med å lure ting i sausen, men vi velger å være ærlige å fortelle dem nøyaktig hva som spises, og har god erfaring med det. Blir litt som at medisin,om det er godt eller vondt,-er medisin uansett (de har begge måtte tatt mye ulik medisin de siste årene dessverre)

    9. La sultne barn som venter på middag få servert grønsakene først, gjerne rå, kuttede gulrøtter, blomkål, kålrot, eller kokte/stekte av annet. Dvs sørg for at grønsakene er ferdig til å spises en stund før resten av middagen 🙂

    10. Jeg tar rå rotgrønnsaker i foodprosessor. Blander det inn der det går.
      Lager stekt ris av raspet blomkål, steker i pannen og har oppi et egg. Blander Sammen med rotgrønnsaker og kylling. Veldig godt. Da er hun mer intr i grønnsakene enn kyllingen.
      Ellers har jeg bare lært av en annen at man strimler opp grønnsaker, spesielt kålrot, og legger frem før middag. Da får de i seg noe annet enn en “vente brødskive” før middagen.

    11. La barna være med å lage maten. Da smaker til og med grønnsaker bedre? gutten her i hus får velge grønnsaker på butikken. Da må han smake det som blir kjøpt, men liker han det ikke er det greit, for han glemmer det og vil kjøpe det en gang til, og enda en gang osv, helt til smaksløkene har vendt seg til smaken ? (man skal visst spise noe ca 10-15 ganger før man blir vant til smak og konsistens på ny mat)

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg