//inneholder reklame for egen bok
sukk, mat må man jo ha, så enkelt og så irriterende er det.
Jepp jeg må innrømme at jeg av og til synes mat er irriterende.
Det er faktisk få spørsmål som kan irritere meg så drøyt som “hva er det til middag” dersom jeg virkelig ikke har noen plan.
Med ni stk i hustanden er det uten tvil det største dragsuget i vårt budsjett.
Men også den plassen vi bruker mest penger, uten tvil.
Jeg har bestemt meg for å øve litt resten av året. Se hvor stramt vi kan ha det uten at jeg synes det er for stramt.
For så å trøkke til i 2021 med et mål om å spare ca 30 000 iløpet av året.
Det tror jeg så absolutt det er rom for.
Men hvordan sparer man på matbudsjettet da?
Jeg har fem gode tips, de er enkle, det er det å følge de som er vanskelig.
Og i bunn av innlegget finner du noen gode filer du kan printe ut som kan være gode verktøy.
5 gode tips til å spare på matbudsjett.
- Planlegg.
Jepp, så vanskelig men så enkelt. Planlegg middagene.
Min erfaring er at man kan ikke forutse syv dager frem i tid, så noen middager bør være fleksible og kunne byttes om.
Du bør og ta en titt i kalenderen, se hvor det er travle dager og gjøre deg selv en tjeneste å ha en rask og lettvint middag tilgjengelig. (i bunn av innlegget finner du en middagsplanlegger med handlelister du kan printe ut) - Skriv handleliste.
Dersom du planlegger og skriver handleliste samtidig får du god oversikt over hva du trenger, hva du har i skapene og hva som eventuelt må suppleres. Ved å skrive handleliste vil det også være en mer strukturert handling med færre impulskjøp her også. - Få ned transaksjonene
Følger man punkt 1 og 2 kommer dette temmelig automatisk. Men selv om man har alt man trenger er det fristende å ta seg en tur bare fordi man kanskje heller skulle hatt noe annet eller er fysen på noe. Men for hver eneste transaksjon man klarer å kutte ned er man garantert å spare penger. - Rimelige middager?
Har du tenkt over hva en middag egentlig koster?
Det er stoooor forskjell på prisen på de ulike variantene og ikke minst om man velger å lage fra bunn, halvfabrikata eller helt ferdig, eeeeeller take away. eksempler på rimelige middager som slår veldig godt an her i hus er feks tomatsuppe med egg og makaroni, havregrøt (jepp vi har det noen ganger til middag) wok, pølselapskaus, fiskekaker, pastacarbonara. Hmm kanskje jeg burde skrive et eget innlegg med tips om rimelige middager. - Dobbelt opp.
Noen ganger kan det være mer økonomisk enn du tror å lage dobbelt porsjon.
Kanskje har dere en favoritt rett som dere alle elsker som dere kan ha både på mandag og på torsdag?
Eller kanskje det er ypperlig å fryse ned så du har en rask middag senere. - Restefest.
Her er nok mest sannsynlig vårt største hull. Vi er usannsynlig dårlig på å ta vare på restene våre.
Og ofte bunner det i at det var en middag som ungene spiste veldig dårlig av, derav rester og dermed har jeg liten eller ingen motivasjon til å prøve å servere igjen. - porsjonspakning versus storformat.
Ta deg tid når du handler til å se på liter eller kilos prisen.
Jeg har øvd ørlitt på det. Og har fått meg gaaaanske mange aha opplevelser.
Yoghurt på kartong versus i beger feks, vi snakker 70% av prisen i det værste tilfellene og som en bonus sparer du miljøet også. - Hva gjemmer seg i skuffer og skap?
Aner du hva du har i frysen nå? Eller alt av tørrvarer i skapet?
Er det lenge siden du gikk gjennom kan det være naturlig at en dag i uken kan være frysermiddag eller fra skapet. - Hold ordren.
Og når du har fått tømt fryser og skap litt, kan neste steg være å få orden.
Spesielt i skuffer og skap som brukes ofte. Her er vi så smått igang og bonusen er vi at vi sjeldnere sjeldnere får vi oss overraskelser bakerst i kjøleskapet. Her har @frumaela virkelig vært en inspirasjonskilde, det er magisk hva som skjer i det kalde skapet når ting blir puttet i plastboks.
Se dette innlegget på Instagram
10. Bake selv?
Jeg har nevnt litt tidligere at man kan spare en del på middager ved å lage selv versus halvfabrikata.
Men å bake selv er også et godt bidrag til sparebøssen. Brød feks. Et godt grovt brød koster gjerne 45 kr i butikk, men maks 20 kr å bake selv. Og dersom du synes det er vanskelig, er de ferdigbrød posene også ganske mye rimeligere og gir gode hjemmebakte brød. (jeg sper ofte ut med litt mel og vann for litt større brød.)
Målet er som sagt å spare 30 000 kr iløpet av året som kommer, ca 500 kr mindre i ukesbudsjett enn vi bruker i dag.
I kalenderboken vår som vi slipper har vi hatt det i tankene og i tillegg til kalender har du blant annet budsjettside for hver måned, og middagsplanlegger med handleliste er også med hver eneste måned. Boken er å finne hos ark fra 2. uken i november, men kjøper du den nå får du den for ekstra god pris, fri frakt og du får den først. Tilbudet finner du HER
Kanskje vi sammen kan få til et mer strukturert og sparsommelig 2021?
Trykker du på bildet under, får du opp en printbar fil, der kan du planlegge middag og handleliste for hver uke.
Disse finner du i kalenderboken hver måned. Iløpet av året blir vi forhåpentligvis vesentlig klokere og vil dele masse gode tips i gruppen med andre som bruker boken.