5 gode tips for en god hverdagsøkonomi.

Jeg må innrømme at jeg liker hverdagen aller best.
Ferie og avkobling er godt, men det er enda bedre å krype tilbake til de faste gode rutinene.
Vi går et nytt spennende halvår i møte, 2 barnehagebarn, 3 skolebarn og nye prosjekter på oss voksne.
På helt ny plass.
Jeg både gleder meg og gruer meg.
Jeg får en giv over meg så snart vi har bikket midten av august.
En lyst og iver etter å ordne opp, fikse og gjøre i stand. Legge til rette.
En siste innspurt for å gjøre året godt.

Mye kan skje, som man ikke kan kontrollere, og min erfaring er at om man har kontroll over økonomien hjelper det på mye annet og man er bedre rustet for uforutsette ting.
Å ha stram økonomi vet vi alt om, i flere år var jeg syk og ute av stand til å arbeide. Vi levde på en inntekt og tynn lommebok.
Men det gikk det også. At vi sitter på en tykk lommebok nå er å ta i, men at vi er litt bedre stilt nå enn tidligere er heldigvis tilfellet.
Ser man kun på årsinntekt ser det ut som vi sitter meget godt i det, men Vi har sju barn. Det koster. Faktisk forsørger vi 2 husstander på sett og vis. Og i tillegg til å drive bedrift sammen i arbeidslivet, føles det jammen meg ut som vi driver familien as også.

Vi er i en ny situasjon igjen. Vi leier, det må jeg innrømme er rart. Målet for de neste årene er å fylle sparekontoen så drastisk at vi kan bygge eller kjøpe om det skulle dukke opp, drømmehuset.

Vi har solgt huset vi flyttet fra, bufferen vi har spart opp for denne flyttetiden er straks brukt opp.

Vi har levd med litt vel lave skuldre i sommer, og hatt for lite kontroll over pengebruken.
NÅ er det på tide å gå over og se hvilke tiltak vi må gjøre for å få en god hverdagsøkonomi.
Det er så viktig både for trivsel, parforholdet og familien.
I en stor (og liten) familie kan alt skje. når som helst.
Lommeboken er preget av en ferie, nå er det på tide å ta tak.

Men hvilke tiltak gjør vi?
Her er 5 gode tips til en god hverdagsøkonomi:

  1. Regningene.
    Få kontroll over alle faste utgifter. Gjerne på hele året, men om aller viktigst hva som er igjen av dette året.
    Hvor mye må settes av hver måned til regninger?
    Opprett gjerne en egen regningskonto. I vår nettbank i Sparebank1 kan vi enkelt opprette en ny konto som vi ved få klikk kan føre penger til. Vi har flere kontoer,både bruks og sparekontoer. Av bruks kontoer har vi en hver, en felles med kort og en regningskonto. Alle våre penger kommer inn til regningskontoen og fordeles derifra. Vi har også egne konto til “faste utgifter” vi vet kommer som vi setter av litt til hver måned. Bilservice, vannavgift ol.
    Hvor mye som står på regningskontoen varierer men er beregnet ut ifra et gjennomsnitt gjennom året. Men det er viktig å gå igjennom utgiftene på nytt dersom livssituasjonen forandrer seg. Slik som den har gjort hos oss. Og undervurder ikke å sette mest mulig på avtalegiro eller efaktura. Det kan faktisk være mye å spare i det også da du ofte slipper fakturagebyr.
  2. Sparevaner.
    Jeg har tidligere snakket om viktigheten å spare både til seg selv og barna, men føler jeg aldri får snakket nok om det. Jeg må innrømme at jeg i lengre tid ikke har prioritert sparing fordi jeg følte jeg ikke fikk spart nok. Jeg klarte ikke å se at alle monner drar.Gjett om jeg angrer på det i dag. I dag prøver vi å spare når vi kan.
    En felles sparekonto som skal komme alle tilgode i tillegg til en konto til hver av barna er etablert.
    Det finnes mange måter å spare på, et fast trekk hver måned, en annen smart måte er å mikrospare, hvor du trekker et beløp for hver gang du betaler med kort, runder opp til nærmeste tier feks. Og jeg ELSKER spareappen dreams.
    Der har vi spart nesten 20 000 nå uten å merke det.
  3. Det store matsuget.
    Vi bruker vanvittig mye penger i dagligvare om vi ikke prøver å ha kontroll. Vanvittig stor forskjell på en planlagt og uplanlagt uke. og nå har vi lagt bak oss 8 uplanlagte uker. GRØSS!
    Om vi handler litt hver dag, mangler planer og oversikt ender vi med for mye mat i kjøleskapet, få fornuftige valg og ikke minst kaster vi mye mat (og dermed også penger) Å planlegge middager gjør det ikke bare mer kontrollert men også rimeligere. Både fordi man ikke kaster mat og fordi man kan planlegge rimelige middager.
    Målet er å ukeshandle, vanskelig, men fornuftig. Kanskje vi skal dele litt der?
  4. Luksusdyr?
    Ved en rask overblikk i nettbanken kan man raskt se hva som sluker penger. Ofte er det de små beløpene som blir overraskende store. Vårt skrekkeksempel er halvlitere med drikke. Vi har vært elendig med å bringe med oss drikke når vi har vært ute på farten i sommer, og halvliterbeløpet (jeg snakker da ikke om øl 😉 ) er så høyt at jeg ikke tørr si det.
    Vi har investert i noen gode drikkeflasker til både liten og stor. Og målet for resten av 2020 er å IKKE handle halvlitere flere ganger løpet av uka, kun noen få ganger. Sparebanken1 sin nettbank som vi bruker, kan man med noen enkle tastetrykk se hvor og  hva du bruker mest penger på og hvor du har lagt igjen de pengene.Kanskje får du deg en overraskelse også?
  5. En gjennomgang?
    Det kan være mye penger å spare ved å se over forsikringer og be om tilbud andre steder. Ofte er det lurt å ha alt samlet hos en leverandør. Har du oversikt over alle abonnementene dine? Både digitale og fysiske. Netflix, Viaplay, lydbok app osv. Bruker du alle? Hva med bokklubben til deg, eller barna?
    Hva med strømmen? Kan det være penger å spare ved å bytte leverandør?

Å se gjennom, telle og regne er kanskje ikke det mest givende man gjør, men når de gir resultater og kanskje man fint takler den uforutsette verkstedregningen, kan unne seg den nye jakken med god samvittighet eller kan ta med hele familien på tur, ja da er det jammen verdt det.

Har du et godt økonomisk råd?

5 kommentarer
    1. Sinking funds 🥰 jeg elsker oversikten det gir 😊 og egen konto hvor man setter av penger til regninger, som du skriver, samt en bufferkonto til uforutsette utgifter 😊

    2. Vi har felles regningskonto, bufferkonto, «lommepengerkonto» og reisekonto med et fast prosenttrekk i måneden for begge to. Begge har oversikt over alle felles kontoer. Hva jeg selv måtte ønske å bruke penger på til meg går fra min «lommepengekonto» 😅. Vi krangler aldri om penger fordi alt er satt i et system begge kan følge med på :).

    3. Flott med tips om økonomi, det gjør hverdagen så mye lettere(enten man har stor eller liten familie).

      Mitt beste tips må være å komme i gang med budsjett. Angrer så på at je ikke begynte med det for 20 år siden. Jeg begynte i år, i slutten av tredveåra mine, å føre budsjett for familien. Det har virkelig vært en åpenbaring. Lest om en nettside og en app som het YNAB, forkortelse for You Need A Budget) og så en video om det, virker ganske genialt. Så jeg valgte å teste den. Regner med det finnes lignende alternativer på norsk for de som ønsker det. Har brukt det siden februar og føler at vi begynner å få veldig mye bedre oversikt enn vi noen gang har hatt på familens regnskap/økonomi. Det føles så befriende, tror aldri vi har hatt så mye penger på konto noen gang. Nå sparer vi til de ulike utgiftene vi vet kommer gjennom hele året istedenfor at hele beløpet må tas av lønningen den måneden den kommer. Vi sparer også gjennom hele året til ulike prosjekter vi vil gjennomføre, ting vi trenger også videre. Appen fungerer sånn at man kan sette ulike mål å spare/sette av penger på som regner ut for eksempel hvor mye man nå sette av i mnd får å nå målet sitt eller om man bare vil sette av en fast sum også mye mye mer. Budsjett anbefales helhjerta fra meg. PS. Det er ikke et skikkelig budsjett om du ikke må justere Litt underveis. Det er slik du lærer, og et budsjett er sjeldent statisk.

      Eldstemann i huset her er forresten i midten av tenårene. Har sin aller første sommerjobb i år, og er allerede innført i budsjett og fører sitt eget. Han har noen få utgifter, syns det er viktig å få kjenne litt på at det koster å leve, og ting han sparer til som f.eks. en ny mobil. Håper han vil ha stor nytte i livet av å ha lært litt om pengebruk fra aller første lønning av.

    4. Har sett at du har begynt med NuSkin…Det er jo en MLM (multi-level marketing-«bedrift») Da tjener du vel mest på å få flere folk under deg, og etter hvert får man sjeldent solgt noen produkter… Og nei, dette er ikke DIN egne bedrift på samme måte som butikken deres var/ er. Jeg vil bare advare deg, for jeg har hørt så mange skrekkhistorier fra de som tidligere har forhandlet hos MLM-bedrifter. Det er pyramide Scheme i fåreklær.

    5. Hei Marie. Takk for omtanken 🙂
      Nu skin er 100% lovlig bedrift, og er rett og slett en hobby jeg har begitt meg ut på av flere grunner. Blant annet at produktene er knall gode og har gjort en forskjell for meg. Så why not anbefale de andre og hjelpe andre 🙂 også er det en knakenes god unnskyldning til å ta bedre vare på seg selv 😉

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg