5 gode tips til deg som skal kjøpe bilstol.

Sikring av barn i bil er både et viktig og et sårbart tema.
Et ansvarsområde vi foreldre har som kan få fatale konsekvenser.
Vi ønsker jo så inderlig å gjøre det riktig. Men korrekt sikring i bil kan virke både omfattende og forvirrende.
Venner og familie, mammapolitiet, aktører som selger bilsikring og TryggTrafikk har alle sitt å si. Erfaringer, mener og fakta.
Det er vanskelig å skulle skille rett og galt, når informasjonen hagler rundt deg.
Og det er skummelt å spørre, du vet aldri hvordan reaksjonene til den du spør er.
Jeg berømmer og beundrer de som brenner for å spre informasjon om bilsikring, det vil være en av våre hjertesaker i butikken vi åpner i juli/august også.
Samtidig er så uendelig viktig å både være ydmyk, forståelsesfull og forsiktig og både hva man sier og mener. Selv når det gjelder bilsikring må vi ikke glemme at vi alle er forskjellig. Ikke alle har fått god informasjon fra helsestasjonen feks, noen kan til og med ha blitt villedet. Og ser man noe som gjøres feil eller ikke godt nok må man selvsagt si ifra, men det på en høflig måte. Det ER et sårbart tema.
Vi må alle etterstrebe å følge anbefalinger, det er tross alt våre små det er snakk om.

Men så står du der kanskje da, rådvill og forvirret og skal kjøpe bilstol til mini.
La meg komme med noen gode, nøytrale råd til deg:

  1. Vekt er viktig?
    Det eksisterer 3 ulike grupper bilstoler, for å prøve å gjøre det  mindre avansert er det kort fortalt til baby (opp til 13 kilo) neste er fra 9-18 noen opp til 25 kilo også har du siste bilstol som er beltestol hvor du bruker bilens egne interne seler, denne kan brukes fra 15 kilo og er siste stolen barnet bruker.Ikke bytt stol selv om neste vektklasse er passert.
    Barnet er som regel klar for stol nummer to når de sitter stødigere og holder hodet selv. Denne stolen er i bunn og grunn en tryggere stol da helling osv er annerledes og mer korrekt ved en eventuelt kollisjon.
    Og selv om beltestol er fra 15 kilo, er det sjeldent barnet er klar for denne type stol selv om vekten stemmer. Det er viktig å sette seg inn i hvilken øvre grense din bilstol har, de aller fleste babystolene har øvre grense på 13 kilo, bilstol nummer 2 derimot er variasjonene større.
    Både når det gjelder nedre og øvre.
  2. Best i test?
    Som foreldre som prøver så godt man kan ønsker man det absolutt beste for junior, hva er vel tryggere enn best i test? Dessverre er dette en form for misvisende markedsføring som ikke tar hensyn til vårt viktigste råd. Test bilstolen i bilen din.Det er ulik helling på setene i biler, stor forskjell på plass og størrelse. Om du har tid og mulighet, ta med bilen til en lokal forhandler og få testet ulike stoler i bilen din, kanskje vil resultatet overraske deg?
    Om det er en test du skal se på, er det plus-test. Dette er markedets mest omfattende test og gir et godt signal på om stolen er trygg og god.
  3. Bakovervendt lengst mulig.
    Sett deg som mål, når du kjøper seter til barna om å å gi de mulighet til å sitte bakovervendt så lenge som mulig. Den anbefalte grensen er fire år, men dette er en nedre anbefaling, ikke øvre. Bilsikring er kostbart, om du tar en nøye vurdering og har en intensjon om bakovervendt lengst mulig har du et godt utgangspunkt og sparer deg kanskje noen kroner.
  4. Isofix eller belte?
    De aller fleste biler nyere enn 2010 har isofix i minst to av setene i bilen. To fester som bilstoler med isofix enkelt kan klikkes på. Har man eldre biler, eller et sete uten slikt feste, fester man med bilens seler. Men hva er egentlig tryggest?Så lenge stolene er korrekt montert er det pr i dag ingen forskning på hva som er tryggest. Det er derimot mindre sjans for feilmontering ved isofix da det er klare indikasjoner på de fleste stoler som viser når stolen er riktig montert.
    Utfordringen med isofix er at stolene ofte ikke holder ut hele anbefalte bakovervendtperiode da øvre vektgrense er lavere på disse.
  5. Trygge kilder.
    Tenk deg godt om når du søker informasjon, Stol ikke på “best i test” før du vet hvilken test, ta imot gode råd med et åpent sinn. Det er både vanskelig å si ifra og ikke minst ta imot et budskap om ukorrekt sikring av bil. Sett pris på informasjonen du får og husk at det også er ekstremt vanskelig å si ifra. Men tenk om, enn hvis… hva om noe skjer rundt neste sving og hun som tok motet til seg ikke sa ifra?
    Bruk nøytrale kilder, Trygg trafikk har mye god informasjon, Bloggen bilstoler er også en god kilde med nøytrale kilder og noen meget dyktige og informative damer som jobber bak.

Og husk, at det er sjaføren som er pliktig til at alle i bilen sitter korrekt sikret.
Når du kjøper bilstol er vår oppfordring å IKKE få den montert, men en instruksjon hvordan.
Så du kan montere sete trygt og riktig selv.

3 kommentarer
    1. Veldig bra skrevet! 🙂 og masse god informasjon.
      Men Plus testen er ikke markedes mest omfattende test. Plus testen er selvfølgelig vedlig bra, men mange gode stoler, til og med noen få tall bedre enn de som er testet der som ikke får være med.

    2. Plus-testen er kanskje ikke den mest omfattende testen, men den tester utelukkende det viktigste, nemlig belastningen på hode og nakke på barnet i en frontkollisjon. Det er hode og nakkeskader som tar liv i trafikken. Trygg Trafikk anbefaler derfor å velge en plus-godkjent stol.
      Det er heller ikke slik at noen får være med i testen eller ikke. Produsentene selv velger om de ønsker at sin stol skal testes, det er dermed valgfritt for de ulike produsentene om de ønsker stolen sin plus-testet eller ikke.
      Kombistoler vil aldri bli plus-godkjent kun fordi de kan brukes fremovervendt og dermed ikke vil bestå testen, selv om den ville bestått ved bakovervendt montering 😊😊

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg