5 ting du MÅ kunne om sikring av barn i bil.

Sikring av barn i bil.
Jeg hverken får eller kan snakke nok om det. Hvor viktig det er at vi som foreldre tar ansvar, setter oss inn i regler og lover. Det er vår oppgave å sørge for at barna sitter både trygt og godt. Og feiler vi, kan vi risikere å miste de, dersom det skulle oppstå en ulykke. (pssst, dersom du i disse dager er på jakt etter bilstol, lurer det en rabattkode i bunn av innlegget)

Og statistikken taler sitt, vi er ikke gode nok, 1 av 3 barn sitter feil eller usikret i bil.

Det kan være komplisert å sette seg inn i alt, men la oss ikke gjøre det for avansert.
Det er ikke ALT man må kunne, bare man følger grunnregel, barna skal sikres, og det godt og etter reglene.

Her har du 5 ting du MÅ kunne for å gjennomføre dette:

 

1.  Bakovervendt.
Jeg går rett på, den evige diskusjonen om bakovervendte bilstoler. De utallige unskyldningene vi har for å snu. La meg først få sagt at det selvsagt finnes enkelte begrunnelser som absolutt tilsier at man bør snu barnet. Men i dag er det alt for få barn som sitter bakovervendt lenge nok. Regelen i Norge sier at det er påbudt at barnet sitter bakovervendt til det er minst 15 mnd, men anbefales så lenge som mulig gjerne minst fire år. ( I Sverige selges ikke forovervendte bilstoler til barn under fire år) Med den nye I-Size standaren finnes det bakovervendte bilstoler med isofix helt opp til 23 kilo, feks: Concord reverso.

Concord Reverso kan brukes fra 0 år til barnet kan snues, men andre ord ikke behov for en bilstol nr 2 før beltestol.
Concord Reverso kan brukes fra 0 år til barnet kan snues, men andre ord ikke behov for en bilstol nr 2 før beltestol.

2. Vekt og høyde.
Det er vekt og høyde som avgjør om barnet er klar for å sitte uten sikring. (Da mener jeg selvsagt ikke uten bilselen)
Regelen er enkel, Det er påbudt å sikre barn under 135cm eller mindre enn 36 kilo. Barn mellom 135 -150 må sikres med utstyr dersom dette er tilgjgengelig i bilen. Denne regelen gjelder for barn under 36 kilo, over er det samme regel som for voksne.

3. Airbag + barn under 140= ?
Anbefalingen til TryggTrafikk er klar, barn under 140 anbefales IKKE å sitte i fremsete med aktiv airbag, SELV om de sitter i godkjent stol. Det hjelper med andre ord ikke å komme høyere opp. Her er det tyngde på hode og muskelstyrke i nakken som spiller inn. For en voksen kan en airbag redusere risiko for skade med 5-10%, bilbelte derimot med 50-60%.

4. Klare selv?
Både voksne og barn synes det er kjekt når barna klarer selv, men ansvaret om å sette på seg bilbeltet riktig er for mye å forvente av en 4 åring. Jeg sjekker fortsatt om 9 åringen har fått festet ordentlig.
En sele som sitter feil eller ikke godt nok, gir svært redusert sikring eller kan i værste fall gjøre risikoen større for skade.

5. Brukt eller nytt?
Det er ingenting i veien for å kjøpe brukt, så lenge du er 100% sikker at sete ikke har vært utsatt for en ulykke eller annen kraft som kan påvirke setes sikkerhet. I tillegg er aldere og riktig brukerveiledning riktig. Det anbefales ikke å kjøpe et sete eldre enn fem år. God bilsikring koster, dette er vi klar over med fire barn i baksete. Derfor er vi VELDIG glade når folka i Mimmis.no er så sporty og deler en rabattkodee på akkurat BILSIKRING når vi spør de.
Rabattkode: NINABIL20 gir 20% rabatt, også på salgsvarer.
Rabattkoden gjelder alt av bilsikring og tilbehør.
Du finner kategorien HER

 

Og du, dette er viktig budskap, hjelp oss å dele <3

22 kommentarer
  1. Bakovervendte bilstoler har altfor kort rygg. Barn med lang rygg må gjerne ut av bilstolen når de er 2-3år gamle (selen skal ligge over skuldra, ikke bak på ryggen)

  2. Det finnes mange forskjellige modeller bakovervendte stoler og noen av de med lengre rygg enn andre.

  3. Selen trenger ikke ligge over skuldra, fikk jeg beskjed om. Det gjør ingenting om festet til selene ligger under skuldrene. Så lenge ikke ørene går over kanten bak, kan setet brukes.

  4. Mitt barn er ikkje 2 år endå og samme problem her ? og det går ikkje an å justere selene i ryggen lengre opp! Det er dårlig.

  5. Og nei, selene trenger ikke å være over skuldra på bakovervendte stoler.
   Selen skal alltid statte nærmere skulderen enn øret, men kan godt starte nedenfor skulderen. En sele som starter bak skulderen vil alltid være mye sikrere enn å snu barnet fremovervendt.

  6. Får bakovervendte seter hvor barn på mellom 120-125cm får fint med plass?

  7. Concord reverso går bare til 105cm uavhengi av vekt. I-size reglementet går til 18kg ELLER 105cm (23kg i reverso sitt tilfelle) når en av de grensene er nådd er ikke stolen lenger godkjent uansett om den fortsatt passer. Anbefalingen er å sitte bakover sålenge det er mulig. Flere stoler, deriblandt axkid minikid og britax maxway holder til 120/125cm og 25kg.

   Det har i tillegg vært mye styr med produksjonsfeil på reverso, som gjorde at beltestrammeren ikke klarte å ståimot belastning, noe concord ikke gikk ut offentlig med. En livsfarlig feil som ikke kom fram i lyset på 9(!) mnd.

   Hadde jeg vært klar over anbefalinger og muligheter når vi valgte stol nr 2 til snupp, hadde vi aldri valgt isofix og i-size, da må (bør) man ut med nye tusenlapper til ett nytt bakovervendt sete når den er utvokst. Isofix har også flere begrensninger enn muligheter. Ja det er lett å montere, men grunnet ulike helninger i ulike biler blir det ofte ikke bra uansett.

   En anna trist ting er at det er MYE feilinformasjon og uvitenhet i div butikker som selger bilstoler, som igjen fører til både feilmontering og at barn blir snudd tidlig.

   Dette ble langt, men er mitt hjertebarn også dette? Og her er jeg kanskje litt crazy banana. Men mine barn skal sitte bakover sålenge de passer i ett bakovervendt sete, de får ikke sitte forrover i andres bil, og andres barn som passer i bakovervendt, får ikke sitte forrover i vår bil? Beltestol er ulovlig før 15kg, så vi har uansett noen år før det blir en realistisk problemstilling for oss, da hun på snart 3 bare er 11kg?

  8. “2. Vekt og høyde.
   Det er vekt og høyde som avgjør om barnet er klar for å sitte uten sikring.”

   Trodde både barna og voksne skulle sikrest uansett jeg, ikke at det var vekt og høyde som avgjør dette.

  9. Jeg har en helt normal stor gutt på 5 år ( ja du leser riktig) som fortsatt sitter bakovervendt. Han sitter godt. Har god plass for både bein og rygg. Så det går om man vil og ser litt på setet før man kjøper.

  10. Barna er vel strengt tatt ikke klare for å sitte uten sikring, selv om de er over 135 cm eller 36 kg. Men bør vel sitte i godkjent bilstol til de er passert det. ?

  11. Nå mener jeg selvsagt ikke at man skal kutte ut Bilselen ? dette innlegget handler om ekstern sikring.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg