Det er din tur i dag – Søvnbudsjettet

Det er vel kanskje det de fleste småbarnsforeldre savner, søvn.
OM det er ikke er en god nattesøvn så er det å få en gang i blandt lov til å sove til man våkner.

Man vet igrunnen aldri hvordan man våkner med fire små i hus og en i magen.
Gråt, latter, ommøblert stue, bæsjebleie, ferdig dekket frokostbord eller heeeelt heeeelt stille men med en inderlig full blære.

Helgene er kanskje de “værste”, morgenene man er vant til å strekke, nyyyyyte og man kunne med god samvittighet la de gå utover dagen og spise litt av den også.

Men ikke nå lengre, som regel er det de under fire som bestemmer her i huset.

Det finnes mange løsninger blandt foreldrepar der ute,
vi har prøvd de fleste, det er mye regnskapsføring av søvntimer der ute.

Og jeg tenkte jeg skulle ta dere gjennom noen av morgenbudsjettene vi har vært gjennom.

Annenhver morgen er en standar –
det er din tur i dag.

Her er det hele kalkulert på et balansebudsjett, hvor begge parter skal ha likt antall dager med å opp først av sengen. Ofte er det også kalkulert hvor mange timer utpå den andre parten skal få.

Det er strikte regler, er det kl 09.30, så er det 09.30.
Overskrider du, må det betales tilbake i samme antall timer.

Her er det hele et sjansespill basert på flaks .
For plutselig sover jo søvnsjefene litt utpå, og din tur ble igrunnen ikke så ille alikevell.

OBS OBS dette kan ofte skape litt konflikter i etterkant og den andre parten kan kanskje synes at din flaks er urettferdig og får hele budsjette til å skeive ut.

Så har du de ubudsjetterte og ukalkulerte.
De som ikke planlegger og tar det hele litt på gefylen.

Det er FÅ denne metoden passer for, den skaper mye konflikt og irritasjon og morgenstund blir sjeldent gull i munn. Her snakker vi om en part som stamper opp trapper, proppfull av irritasjon og trøtthet.
Som synes at det har vært akkurat hennes (eller hans) dag IGJEN… og at den andre parten ALDRI står opp.

Denne metoden, er litt basert på survival of the fittest prinsippe, det skal igrunnen mye selvtillit og lite samvittighet inn i bildet for å klare å gjennomføre dette. For det er ingen av dere som egentlig VIL stå opp. Jeg mener, du er heldig om du har funnet deg en partner som ELSKER å stå opp kl 05.30 hver eneste morgen. Da vil jeg gratulere 😉

 

Så har du de ensome, enten de er eneforsørgende eller rett og slett den eneste med morgenbudsjett.
Enten det er av medisinske eller personlige grunner. Er det medisinske eller alene – grunner sender jeg deg som støtt og stadig bruker mye av morgenbudsjettet så tallene igrunn er røde en real klem og en ektefølt high five.. fy søren du er RÅ.

Er det snakk om personlige grunner, som ekstremt tilfelle av B- menneske eller mårragrettenhet.
Jeg har godt nytt… den kan kureres 😉 Det handler om tålmodighet og øving, øving og atter øving.

Dra de opp, tidligere og tidligere, sneglefart.
Lag noen ekstra gode frokoster, fyll huset med gode lukter og god stemning så ofte som du kan. Etterhvert får de sansen for morgenstund.. iallefall innimellom.

SÅ har du metoden vi har falt på.
Jeg kaller det felles morgenbudsjett med individuell sparekonto.

Jeg snakker av erfaring når jeg punsjet innom det å være alene om morgenbudsjettet.
Det var tyngre enn jeg kunne forestille meg for han å stå opp.

Jeg begynte da taktikken jeg nevnte. Ekstra gode frokoster, med ferske rundstykker, scones eller annet. Gjerne litt egg, bacon og friske grønnsaker.

Resultatet? Vi begge to begynte å sette veldig pris på felles frokoster som en start på dagen, uansett mandag eller søndag.

Så med tiden utviklet vi felles morgenbudsjett.
Vi står opp sammen. SOM regel, for det er her de individuelle sparekontoene kommer opp.

Slik som i dag,
I dag er det jeg og mini som sitter i en tussemørk stue og ser på morgenbarnetv.
Ingen andre.

Frokosten skal vi straks begynne med, slik at de andre står opp til gode frokostlukter.

Men hva når det er behov for ekstra søvn tenker du kanskje?
Vell, gode nyheter. For det første er det rom for å søke om lån.
Det er mulig å spørre om man kan få invilget noen ekstra timer neste morgen, men som med andre spørsmål kan man også forvente å få et nei, alt handler om budsjettet til den andre.

For skal jeg fortelle deg noe? Det er faktisk mulig å hente de ekstra timene fra andre enden også…KVELDEN! Det krever kanskje mer av deg, for fy søren så deilig den kvelden er.

Men trenger man søvn, har man altså to ender å ta av.

Så..der har du altså vår ordning, og den funker for oss.
Hva funker for dere?

8 kommentarer
  1. Felles frokoster er veldig koselig, det prøver vi også å få til., da med litt ekstra kos slik som dere.Men her har vi delt opp i nattevakt og sovemorgen. Den som som har ansvar for opp å måle blodsukker x-antall ganger, frøkna på 5 år har type 1 diabetes, får sove om morgenen. Må til for å overleve, særlig fordi dette ikke går over på mange år enda…

  2. Jeg sover til 11 på lørdager, og mannen får sove til 11 på søndager. Funker veldig fint, aldri krangling. Kan være heldig at mini på 1 år skal sove fra 10-12 i sengen vår, så da kan man få 1 time ekstra. I ferier sover vi annenhver dag, men kanskje bare til 09-0930.

  3. Har en på tre og en på to. Hun på tre må som regel tisse i løpet av natten, innimellom hoste eller mareritt, før hun kommer inn i sengen og alt dette krever hun mamma på. Så har vi en på to som enda ikke sover en hel natt, våkner og skal ha vann (og må da få ut en rap hvis ikke hoster hun eller sover veldig urolig), finner ikke smokken, mer vann, urolig søvn, og alt dette krever hun mamma på. Vi orker ikke ta kampen da han reiser mye i jobben, så da faller alt sammen når han drar. Drar jevnlig. Så da er det blitt til at mor tar nattevaktene og far tar morgenvakten. Men en tiiiidlig morgen hos oss er halv syv, syv. Så det går greit. Og innimellom tar mor nattevakter og morgenvakten så far får sove litt.

  4. heldige du. her er e aleine Anna hver uke pga at han jobbe borte. når han er heime så skal han tydeligvis ta igjen hele søvinga si sjøl om han søv uforstyrret den uka han er borte. her søv ikke frøkna på fire ei heil natt i si seng. kommer som regel vandrende en gang mellom 10 og 1. våken mange ganga hver natt pga mareritt og klarer ikke å sove igjen alene. i tillegg er det ei frøken på 9 mnd som trur det er mat hele natta. denne uka har det vært omgangssyke og det gjør jo bare søvn underskuddet større .

   det skal sies at han prøver å ta begge de gangene jeg så og si kommandere han opp. men da slår det feil med ho eldste som er bare mamma mamma for tida. mamma som skal hjelpe med klea, mat og mamma som skal levere i barnehagen og da blir han bare frustrert. fått han til å ta minste noen ganga no, få ho i søvinga så e berre kan få gjer nokka Anna. som følge eks legge storesøster uten at lillesøster må være med eller bare få lov til å sitte i ro med en kopp te ei stund. tidligere var ikke det heller aktuelt da det var bare mat og da var det fram med puppen.

   kommer vel i pluss etter hvert

  5. Her i huset har vi en på 4 og ei på ett år. I hverdagen så har vi ikke noe spesielt system da vi bytter på utifra når man starter på jobb. I helgene har pappan sovedag på lørdag, og mor på søndag. Barna har nå blitt ganske flinke til å sove gjennom natten og våkner rundt kl. syv. Noen ganger før, noen ganger senere. (Slik som i dag hvor ingen våknet før halv ni ?) Den som får sove lenge, kan ligge til man våkner. Deilig ? Så det blir som regel sen felles frokost, som da blir frokost nr 2/ lunsj for barna ?

  6. Her deler vi i ukedagene, han står opp mandag, tirsdag og torsdag, jeg de to andre pluss helgene. For han jobber hver helg og er ikke hjemme før 6-7 på morgenen, og rundt 01 de andre dagene.
   Nå har vi gutt på 4 med godt sovehjerte som må vekkes hver morgen. Idag kom han over i sengen vår 10.45!!
   Nå er vi en uke på overtid med nr 2, så vi får se hvordan det blir fremover, kan jo tenkes lillesøster blir skikkelig A- menneske!

  7. Oi Janne, det er akkurat samme fordelingen hos oss! Hehe ? Mannen er dj og spiller hver helg, så da er jeg “alene” med ansvaret for både natt og morgen. Men vi er dessverre ikke velsignet med et “sovebarn” da, snarere tvert i mot. Han er to år nå og har hatt kolikk, ørebetennelser og nattskrekk, så vi MÅ bytte på for å i det hele tatt klare å bevare noe av den mentale helsa vår.. ? Lykke til med nr 2, krysser fingre for at hun får sin storebrors sovehjerte ???

  8. Her brennes det i begge ender. Medisinske grunner i kombinasjon med ekstrem b-menneske og morgengrettenhet gjør at den kampen har jeg gitt opp. Så både natt og morgen faller på meg. Har til tider vært veldig slitsomt. Men nå begynner ungene å bli så store at de står ofte opp alene 🙌🏼😊

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg