Hva gjør sommerkroppen 2015 med barna våre?

Sommerkroppen 2015 er i vinden. I år igjen. Vel i fjor var det riktignok 2014, men du vet hva jeg mener..

Når startet dette, kan man kanskje lure på? Noen skylder på sosiale medier, mens andre mener det bestandig har vært slik. Kroppsjaget. Viljen til å være best, til å se perfekt ut og til å vise seg fra sin beste side.

Samtidig som dette kroppspresset vokser frem er det spesielt èn ting jeg spør meg selv: Hvor har matgleden tatt veien?

 

matglede - sunnstart

I dag kan du nesten daglig lese i landets største aviser og så å si overalt på internett hva som er sunt eller usunt for deg. Hva som er «fem frukter du aldri må spise» og hva «kostholdsekspertene aldri ville spist». Du leser om lavkarbo, low-fat, faste og raw-food. Du får tips om såkalt «detox» av kroppen, og om 5:2 dietten. Du leser om at gulrøtter og andre rotfrukter som vokser under bakken er fy-fy, og dessuten er visst gluten og laktose nærmest gift å regne. Du har hørt at man skal spise slik man gjorde i steinalderen, men så sjekket du opp blodtypedietten og ifølge din blodtype skal du vissnok holde deg langt unna kjøtt. Vin og sjokolade blir fremstilt som sunnere og sunnere, mens brød, bananer og poteter er noe av det verste du kan putte i deg. Og karbohydrater…. Ojojoj.. Ja her er det virkelig fare på ferde.

Media spyr ut den ene påstanden etter den andre, sitert fra dårlig utdannede (og ofte uutdannede) bloggere og selvutnevnte kostholdseksperter. Og tilbake sitter du… med hodet fylt av et salig kaos.

Man kan jo bli gal av mindre?

Men oppi alt det her så prøver du å henge med i svingene. Du skjønner jo at ikke alt dette kan være helt sant.. Ofte begynner folk da å plukke ut sine egne «sannheter». Gjerne en god miks av alle disse ulike rådene og kostholdsretningene. Til slutt sitter man igjen med et meget restriktivt kosthold preget av masse nei-mat og svært lite matglede. Eller så har du bare gitt opp og bestemt deg for at det bare er tull alt sammen, også ender du opp med et kosthold preget av fastfood, posemat og potetgull.

Samtidig er det kroppen din som får lide under alt dette, og mange ender opp et sted mellom en evig slankekur eller i kroppslig forfall. Felles for de alle er at man mister matgleden, og isteden vokser det frem et missnøye. Et missnøye med egen kropp, og et anstrengt forhold til mat.

Og mitt spørsmål er: Hva tror du dette gjør med barna dine?

Barn oppfatter mer enn vi voksne ofte liker å tro. Og med i et land hvor 1 av 5 åtteåringer er overvektige og 1 av 5 barn og unge mellom 8 og 24 år gått på en slankekur – ja da er det på tide at vi voksne tar en god titt på oss selv og de signalene vi sender til våre barn.

Mat skal bringe gode følelser. Bestemors pai eller frukten fra hagen kan bli et barndomsminne du bærer med deg resten av livet. Du skal kunne tenke på noe godt. Noe som får magen til å rumle og spyttet til å samle seg i munnen. Mat skal nytes. Alt med måte, selvfølgelig – men poenget er at man skal finne glede i maten. Er det disse signalene du sender til dine barn? Er det dette du viser ved atferden din og ditt eget kosthold? Mat skal ikke være skyldbetinget eller gjøre deg ille til mote. Det ER ikke noe som heter ja-mat og nei-mat! Gi deg selv tilbake matgleden. Gi deg selv friheten og muligheten til å nyte maten du skal spise. Spis regnbuen, nyt deilige frukter og saftige biffer. Tygg på en crunchy salat og la en cherrytomat eksplodere i munnen. Nyt noe litt ekstra godt en gang i blandt, men ta dine valg og kos deg med dem! Og lær dine barn at mat er fantastisk. Den er proppfull av næringsstoffer som kroppen blir hoppende glad for å få i seg. Fokuser på det positive istedenfor det negative, og utforsk maten sammen med barna.

Og snakk om kroppen. Ikke om hvor stor eller liten, tykk eller tynn den er. Men om hvor fabelaktig den er! Har du noen gang satt deg ned og tenkt på hva kroppen din egentlig gjør for deg hver eneste dag? Hvilket maskineri som egentlig er i gang for at du i det hele tatt klarer å sitte oppreist og lese dette akkurat nå? Tenk på hvor hardt kroppen din har jobbet for deg hver eneste dag i hvert eneste sekund siden dagen du ble unnfanget?

gravidbilde - sunnstart

Akkurat nå vokser det en liten jente i magen min. To små celler smeltet sammen, delte seg og delte seg igjen og igjen til det ble mange milliarder av dem. De ble til akkurat de cellene kroppen trengte, plassert på akkurat det riktige stedet, til akkurat riktig tid. To små celler som smeltet sammen og skaper det som skal bli et lite menneske. Et menneske med følelser, tanker og meninger. Et menneske som skal spise sin første mat, også den produsert av kroppen min. Som blir laget akkurat helt perfekt for å føde opp den lille kroppen med akkurat de næringsstoffer hun trenger. Kroppen hennes vil vokse og gro, den vil jobbe døgnet rundt og den vil gjøre en formidabel jobb med å puste, nære, avgifte, reparere og pumpe – akkurat slik den skal, etter nøyaktig de behovene kroppen hennes har til akkurat de riktige tidspunktene i hennes liv. Er det ikke egentlig helt utrolig!!?

Kroppen er fantastisk. Den er sterk, standhaftig og rett og slett helt utrolig! Uansett størrelse eller form – kroppen er det aller beste og mest imponerende som finnes i mine øyne. Tenk så synd at vi bruker så mye tid av vårt liv på å sloss med den…

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg