//annonse
Å spare er ikke noe man bare gjør, det er noe som må læres.
Men når sparingen er på plass ender den ofte opp som en god vane.
Jeg, skal være såpass ærlig å si at å spare var ikke noe jeg fikk inn med morsmelken. Sparing var heller ikke noe fokus for meg i ungdommen eller tidlig voksenliv, snarere tvert imot.
Jeg ble også syk, noe som gjorde at inntekten ble svært lav og vi hadde i grunnen mer enn nok med å få endene til å møtes.
Men nå, som hodet er litt over vann har vi også begynt å prioritere sparing.
Ikke bare for vår egen del men også barna.
Det kan jo ikke diskuteres, å spare er smart.
Så enkelt er det.
Og for barna sin del ser vi jo at det vil gi mange fordeler å entre voksenverden med litt penger i banken.
Men hvordan sparer man lurt og ikke minst hvor mye bør man spare?
Vel, hvor mye finnes det ingen fasit på, men jeg skal være ærlig å si at jeg irriterer meg over at jeg ikke tenkte at alle monner drar for 11 år siden, da jeg ble mamma. Bare feks en liten 100 lapp i måneden hadde vært over 13 000 kr i dag om vi hadde valgt vanlig tradisjonell sparing.
Det finnes flere måter å spare på i dag, nye spennende spareprodukter har dukket opp de siste årene og sparing har rett og slett blitt en liten jungel av muligheter.
Å spare i fond er det ofte mange som velger da trenden sier at det å spare langsiktig er vellykket i fond og man får ofte stor avkastning, vi turte ikke ta noen sjanse så vi har valgt tradisjonelle sparekontoer (kjører safe)
Men hos SpareBank 1 som er vår bank får barna rente fra første krone på egne sparekontoer så vi føler vi har gjort et godt valg.
Det føles godt når banken legger så til rette for sparing til barna, de er rett og slett med oss på å motivere.
Vi har hver deres sparegris som vi putter bursdags og julegavepenger på. For oss er det viktig å gjøre sparingen synlig.
Det er stor stas å møte opp på spareuke og SpareBank 1 Ringerike Hadelnd for å tømme grisene.
Da er det masse som skjer i bankenog vi inviteres ofte til et lokalt show eller kinoforestilling
Og det sier seg jo selv, vi kan jo ikke møte opp på en slik dag med tom gris 😉 En super måte å motivere barna litt ekstra
I tillegg overfører vi faste beløp i måneden som trekkes fra våre kontoer automatisk hver måned.
Små beløp som vi ikke merker, men store nok til å skape en fin sum til barna skal stå på egne ben.
Vi sparer i barnas navn. Dette er noe vi tok stilling til da vi skulle opprette kontoen. Det finnes fordeler og ulemper med begge dele, noe du kan lese mer om her.
La meg få si at uansett hvordan man velger å spare så er mitt budskap i dette innlegget først og fremst at det lønner seg å spare. punktum. Om det er 20, 200 eller 2000 hver uke eller måned spiller ingen rolle.
Det viktigste er at man har fokus på å spare sammen med barna og ikke minst lar de få delta også.
Så tilslutt tenkte jeg å komme med tre gode tips til å
motivere til sparing for barna:
La barna spare mot et mål.
Vi foreldre er ofte opptatt av det store bilde, vi ønsker å spare til barna skal ut å fly på egen hånd og stå på egne ben.Dette er et bilde som nærmest er umulig for barna å se. Derfor lønner det seg ofte å dele sparingen i to. Fortsett med den langsiktige sparingen, for all del, men la også barna sette et sparemål.
Vis de at de kan oppnå ting de ønsker seg ved å ha tålmodighet til å spare isteden for å bruke opp pengene de får med en gang.
Hva gjør banken for barna?
Her er det STOR stas å få tømme sparegrisen sin i banken 1-2 ganger i året.
Sparebanden er bankens maskoter, og det er stor stas for barna å vise at de også denne gangen har samlet en liten sum penger. Sjekk hva banken dere bruker gjør for barn og sparing, kanskje kan de være med på å motivere?
Felles familiesparing?
For å få barna til å forstå økonomi må de også få delta. Å forstå at man må ofre noe for å oppnå noe annet er en viktig del av prosessen. Man kan ikke få i pose og sekk, sånn er det bare. Vi har en stor drøm om å reise til Disney world. Alle i familien ønsker å reise dit. En tur som vil koste en del penger derfor har sparingen allerede begynt. Alle monner drar og vi sparer litt rett som det i en sparebøsse det ikke er mulig å åpne hjemme. Denne skal vi åpne når den er full og har opptelling. Her sparer vi alt ifra penger vi får fra pant, til å feks velge å leie en film på tv hjemme isteden for kino og legge mellomlegget i sparebøssen. Her er det ekstra motivasjon å holde telling og se at man nærmer seg målet.
Lykke til 🙂
Korleis løyste de «forskjellsbehandlinga» når dei minste får pengar på konto frå fødselen, medan dei eldste ikkje vart spara fast beløp til før dei vart litt eldre?
Veldig godt spørsmål Nina (fint navn forresten;) )
Men helt ærlig, ikke noe vi har tenkt så mye gjennom. Fordi jeg tror det vil være forskjellsbehandling uansett hvordan vi vrir og vender på det.
likevel vil det bli likt da vi gjør det vi kan for alle.
Vi kommer nok til å sette et tak som blir maks av hva alle får av oss men så sparer jo ungene individuelt selv også som igjen vil føre til ulike summer den dagen de kan ta det ut.