Kjøreregler for Halloween

Halloween er kommet for å bli her i Norge.

Noen elsker det og noen er ikke like begeistret.
Kjøreregler er viktig for at de som liker og ikke liker halloween skal ha det greit sammen.

Så om du og dine små håpefulle skal ut å gå knask eller knep,

Følg disse reglene:

Det er kun lov å gå 31.oktober!
Feiringer hjemme osv må dere gjerne ha andre dager,
Men selve knask eller knep vandringer er kun tillatt selve Halloween3600191-halloween-calendar-october-31-with-blue-background

 

Ikke gå etter kl 21.00
Etter kl 21. er folk flest klare for kvelden, og ingen er begeistret for å få små monstre på døren så sent.

seinthallo

 

Utelysene av = IKKE VELKOMMEN
Om utelysene er av og ingen  lys er tente på trappen, da er dere rett og slett ikke velkomne.
Her bor det nok noen som ikke er så glad i små halloween monstre og som heller ikke har godis til sukkerhungrige små.
Gå videre til neste hus 😉

olivia-halloween9

Vis Hensyn.
Tenk over hvem du ringer på til, er det små barn som åpner døra setter man ikke i et brøl.
Er det noen man ikke kjenner, spør pent.
2695888-275716-children-trick-or-treating-in-halloween-costume

 

Knep ødelegger moroa.
Det er ikke alle som vet at det er Halloween,
Så er det noen med tom godisskål. Ønsk de en god kveld videre og trav til neste hus.

trick-or-treat-1d4k

Og sist men aller aller viktigst.
HUSK REFLEKS

halloween1refleks

 

Del disse kjørereglene med dine venner, så får ALLE
en (u)hyggelig Halloween.

81 kommentarer
  1. Synes at regel nummer 3 bør endres. Man bør tenne en lykt dersom man ønsker besøk. Å ha på utelyset er noe som er normalt og man burde ikke være nødt til å ha det ukoselig og mørkt fordi man ikke ønsker besøk denne dagen.

  2. Ja det er sant, men er også mange som tenner lykter til vanlig utenfor.
   Signalet man sender ved å ikke ha på utelys er igrunn det klareste signalet og det som er lett for barn å se og skjønne.

   Og skulle man få noen på døra og virkelig ikke ville ha besøk, la døren være låst.

  3. Vi har Halloweenfest hvert år for vennene våre,og deres små,og den legger vi alltid til nærmeste lørdag rundt den 31 oktober! Naboer blir advart med en lapp hvor vi forteller at våre små skal ut,og gå,og de som ikke ønsker besøk,kan bare la lappen henge på døren,så går vi ikke der. Barna lager små Halloweenkort,som de gir fra seg,og synger morsomme/skumle sanger alà “Pulverheksa” Har bare vært godt mottat i gaten vår! 😉

  4. Vi er utrolig glade i denne dagen, og ønsker alle monster-barn/voksne velkommen. Er en dag i året en kan være hvilket monster en selv vil, så respekter de små som har vokst opp med denne gode tradisjonen. Ikke slukk lys hos folk, hyggelig at barna kan se når de er ute å går om kvelden. 🙂

  5. typisk norske hønemødre å skulle lage en masse tullete regler for barna.
   Om noen ikke liker å få små monstre på døra, er det deres eget sære lille problem.

  6. Dette er faktisk amerikanske regler. Da vi bodde over dammen var det vanlig at de som ville ha besøk pyntet utenfor huset til Halloween, minimum med en eller annen lykt. De som ikke ville ha besøk skrudde av lyset på “porchen”. Det har fungert utmerket i USA i mange år, og jeg skjønner ikke hva som er så tullete med dem. Jeg har ikke lyst til at mine barn skal treffe på sure mennesker som er imot Halloween når de er ute og går. Vi har en nabo som mener det er nærmest djevledyrkning, og jeg kan garantere at guttene mine ALDRI banker på døren hennes, etter den skyllebøtten de fikk da de ringte på hos henne, Halloween for et par år siden.

  7. Vi har alltid hatt “regel” her i nabolaget om at de som er med på feiring setter ut gresskar med lykt, eller laterne eller fakkler. Der er man velkommen. Er det mørkt, eller bare utelys på, få man gå forbi.

  8. Jeg anser meg overhode ikke som hønemor når det kommer til Halloween, men jeg/vi har rett og slett ikke noe til overs for den adopterte amerikanske tradisjonen. I tillegg har vi et lite barn som trenger å sove og ikke bli vekket av dørklokka gjennom kvelden. I mine øyne er det ikke noe særere at vi dropper Halloween, enn at barn tigger godteri på dørene fordi de gjør det i Amerika.

  9. Da anbefaler vi å holde utelysene slukket, også håper vi de små halloween monsterene i gata (eller foreldra) har fått med seg kjørereglene 😉

  10. Lise, bare vent til barnet ditt er gammelt nok og vil ut å gå knask eller knep runden med vennene sine..du sier nok ikke nei til det:)

  11. Nei, det er ikke deres eget sære problem. Det sære problemet et en fullstendig tåpelig tradisjon som noen har adoptert fra USA.

  12. Halloween er bare noe tull som kommer fra USA. Hvorfor skal vi lære våre små barn at det er greit å kle seg ut som monster og djevler? Å tigge om snop, hvis ikke får du fulle huset av egg..! Her i huset er utelyset av, og dersom noen kommer til oss så får de fint beskjed om at vi feirer ikke Halloween. Ta heller barna deres med på noe meningsfullt som HalloVenn, finnes i de fleste byer og flere tettsteder, der kler barna seg ut i koselige kostymer og har aktiviteter sammen og får en godtepose med hjem.

  13. Jeg leste et sted at tradisjonen faktisk stammer fra Irland… Denne dagen åpnes stengsler til åndeverdenen og ånder og andre monster kan vandre fritt i den levende verden. I Irland samlet det seg små gjenger som gikk rundt til naboene for å se til at de ikke ble plaget. Som takk fikk de noe nybakt eller godt i glasset…

   Og en kveld i året må man kunne holde ut å ha utelyset av om man ikke vil ha besøk…

  14. Actually, what you described second sounds more like American Halloween. As an American I am shocked by how bloody and scary Halloween costumes are here. Most Halloween costumes in the states are nice, funny or cute. Kids dress up as cats, cowboys, unicorns, princesses, cleopatra, pirates, vampire, football players or their favorite character from a movie. Who is going to get mad at a 5 year old kid dressed up as Captain Jack Sparrow? Not this lady….. …..The “IT HAS TO BE SCARY and MORE BLOOD” is mostly a Norwegian thing. Sure, we decorate our houses with fake spider webs and scary pumpkins…. but most of the time, it is not scary….just slightly spooky. Teenagers and adults looking for a good scare will go to a Haunted House or a scary movie…. or stay up and tell ghost stories. ….But for kids under 14…. it is a lot like Julebok…. but instead of singing, kids pleasantly say, “Trick or Treat!”

  15. And for houses getting egged…. anyone who lives near teenagers in the US runs the risk of getting eggs thrown at their house anytime of year. The fact that in Norway, teenagers throw eggs at houses is another Norwegian modification to the holiday…. that is NOT what 90% of Americans teenagers do on Halloween.

  16. Hallovenn er jo tragisk! Vi skulle på halloween feiring i fjord å fikk beskjed at nei det er hallovenn å at ungene ikke fikk komme inn fordi de var for “skumle”… da gikk vi heller rundt på dørene som vi alltid har gjort. Hvorfor endre på noe som har vært gøy i mange år til å bli noe helt annet? Halloween er halloween, det skal være skummelt.. noen folk er rimelig fanatiske.

  17. Det kan være lurt å huske at noen plasser er det umulig å slukke utelys! Vi bor i lavblokk (alle har inngang på utsiden), og har ingen mulighet til å slukke lyset utenfor, men jeg hadde helst sett at det ikke kom småmonstre på døren hos oss. Derfor syns jeg det er en fin ting om folk tenner lykter utenfor om de syns det er greit at det blir ringt på.

  18. I went to school as a child in Canada, and have the exact same experience. I have absolutely no idea why everything has to be so bloody and dramatic, the tradition I was fortunate enough to experience back in the days is the real Halloween, a completely different stort, and as you say; much more similar to “julebukk/romjulsbukk” back home. The adopted norwegian Halloween is in my opninion, really weird. I LOVED Halloween in Canada, I really dislike it here.

   Kan ellers nevne at jeg selv har barn og at det aldri har falt meg inn å sende dem ut på noe som på ingen måte er en norsk tradisjon. Det er et fåtall som handler inn og feirer denne dagen, og et fåtall som vet om disse “reglene” dere nevner. Kanskje greit å huske på når man sender ut barna sine. Jeg tviler på at de som har opplevd en ekte Halloween forstår denne norske versjonen, som har et helt annet innhold enn det tradisjonen har der den kommer fra.

  19. Vi har et barnebarn som har bursdag denne dagen ♡ Alle gjester kler seg ut store som små. Etter kaffe og kake går alle barna og de voksne som vil ut i gata og banker på dører. Alle er høflige og vi kan kjørereglene og naturligvis refleks :-)Ungene setter stor pris på dette og at vi voksne faktisk blir med og at vi også er kledd ut Dette er blitt en super tradisjon for dette bursdagsbarnet
   Skrekkens bebi ble en gledens dag ♡

  20. Hallovenn og halloween! Nå må dere slappe av hønedamer. Dere er høner alle sammen. Bare les alle kommentarene, dere er festlige!! Men fikk en god latter sammen med mannen min på kveldstid, så takk for det! Slapp av og la kidsa kose seg. Peace out!!!

  21. OG, bruk kun innpakket godteri, både for hygiene og trygghet. Det er fullt mulig å finne mye smått som går an å bruke.

  22. Der jeg bor har de noe som kalles hallovenn.
   Da er ungene inne å kan gjøre forskjellige morsome aktiviteter .
   Det er en som bretter ballonger det er ansiktsmaling det er wii spilling og mye mer .
   Bøtter står på bordene fulle av godis pluss de får med deg godis pose hjem .
   Selvfølgelig er det pølse og brus også hele herligheten koster 50 kr pr hode veldig godt mottatt her iallefall
   Da er alle ungene hjertelig velkommen. De møter ingen stengte dører eller sure fjes bare glade utkledde ledere og masse godis og gøy.

  23. Det finnes enkelte sære STORE “små” monstere, som ikke følger NOEN regler, heller ikke for noe slags “folkeskikk og bruk”.. De kan ha gjort litt dumme ting / “knep” og skremt skikkelige folk unødig. Det må vel finnes respekt for at noen ikke er glad i alle slags monstere??

  24. 🙂 -which is the good custom to “celebrate” at many smaller places here in Norway too. But some “Grown- ups” who love to scare others, made unpleasant ways to do Halloween, not knowing what it once originally was ment to be. I too have been in US at a nice Halloween., but there will always be people (everywhere) who don`t want any rules but their own, sadly.. And who also have no respect for others opinions or experiences. And kids have eyes and ears- for bad as for good 😉

  25. j syns halloween er helt ok.. har selv kjørt unger rundt, og j har vært på sammenkomst, og d er gøy for di små, og store 🙂 å for den som ik vil ha besøk, slå av lyset ute el sett på lapp på døra om ik kan slå av lyset. vanskeligere trenger d ikke være 😉 å for all del a dere.. la nå “unga” ha d litt gøy denne dagen. er snakk om noen få timer løpet av ett år 😉 å gled “deg” over andres gleder enn å være surmaga ;)) KOS DERE PÅ HALLOWEEN 😀

  26. Smart! Mine unger hadde som tradisjon at de gikk rundt i nabolaget, ringte på dørene og delte ut ferske boller til alle på Halloween. De ble alltid godt mottatt og fikk da nok snop! 🙂
   Nå er de så store at de har slutta med det, jeg tenker siste runde var i fjor da yngstemann gikk i 7. klasse.

  27. Takk for kjøreregler. Disse skal jeg helt klart lære mine barn og dele videre så så mange som mulig får dem med seg:-)

  28. I totally agree with you on that.I lived in america in 1994, and Halloween was a fun day…more like a carneval.And cute littlie kids rang on the door,asking for a treat.It was nothing scary at all…exept the decarations perhaps;-) Dont blame this on the american..because the norwegian Halloween is nothing like the American.Blame it on us self..us norwegian!

  29. Dette er ikke “norsk hønemorregler” men generelle regler for Halloween (jeg har bodd i USA).
   Bortsett fra den om refleks da 😉

  30. Hvorfor skal vi være så negative, sure og ukoselige hele tiden?! Dette er en dag hvor ungene får kost seg masse, de kler seg ut, er med vennene sine og får antageligvis ledd en del:) Kan vi ikke bare unne ungene en god dag?? Det er faktisk ikke mer enn det… Det er alle som er negative som gjør denne dagen til noe annet! La nå ungene kose seg:) Jeg synes personlig det er super koselig å få barn på døra, som har brukt lang tid på kostymet sitt og blir glad for litt godteri i posen sin:) Det gjør min dag litt bedre også! Jeg unner hvertfall alle barn en god og morsom dag uten om det vanlige!

  31. syns også at regel med at lyset skal være av om man ikke vil ha besøk skulle ha vært endret eller hadd noe mer i seg for oss som bor i blokk å ikke har eget utelys som vi kan slukke….kan jo ikke nekte mine naboer å få besøk av “tiggende barn” selv om jeg selv ikke ønsker dette…..syns det kunne vært slik at hvis det er noe slags pynt som har halloween som tema så kan man ringe på hos dem….de som ikke har det ringer man ikke på hos…syns personlig det er slitsomt å ha en ringeklokke som “lyser rødt” den dagen og må forklare til barna som kommer at jeg ikke “feirer” halloween….

  32. Mine får ikke gå å tigge på dørene. Inviterer heller venner hjem på grønn spagetti, blå brus, masse godis og ser en skummel film.
   Kommer det noen på døra, overser vi det – eller sier at vi ikke feirer.

   En kompis av meg delte ut gulerøtter et år. Ingen som ringer på der mer. Så et godt tips 🙂

   Vil heller ha julebokker på døra.

  33. Vil du ikke ha besøk på Halloween?

   Sett en lapp på døra eller ved ringeklokka. “Vi feirer ikke Halloween! Takk for at du ikke ringer på her. Ha en god tur videre…”

   Vil du ha besøk på Halloween?

   Pynt utenfor døra med edderkopper, spøkelser, oransje og svart…
   Eller: sett en lapp på døra “Vi feirer Halloween – Ring på om du tør… kanskje får du godis om du spør…”

  34. Et tips til. Sørg for å dele ut innpakket godteri. Så slipper man å bekymre seg for fremmede menneskers hygiene

  35. Jeg mener at ungene kan stoppe å gå rundt når kl er 20.00. Det er lenge nok

  36. Det du sikter til er trolig Samhain, den gamle galiske/celtiske feiringen av innhøstingen.

   Det er helt riktig at Halloween er resultatet av at irske utvandrere tok med seg Samhain til USA og tilpasset den lokale forhold. Men å si at de i dag er samme feiring er litt å ta i. Det blir som å si at kristen julefeiring er det samme som Norrøn juleblot.

   Man kan fremdeles se spor av Shamhain i Halloweenfeiringen, men turnipslykter er byttet ut med gresskar. Og det å kle seg ut som døde for å gjemme seg selv har blitt til å kle seg ut for å skremme andre. Det er også på vei ut til fordel for alle mulig andre kostymer.

   Halloweenfeiringen man ser i dag er fra USA.

  37. D eneste minuset med halloween her i huset er at jeg har ett barn som blir livredd hver gang ringeklokka ringer… Men har innkjøpt snop til di som kommer

  38. Dette syntes jeg var en veldig hyggelig variant av den “anti-norske” Halloween-skikken…. 😉
   Fint tips til andre med barn i “utklednings-alderen”!

  39. Dette synes jeg var en konstruktiv og fornuftig tilbakemelding!
   Gode tips, uten pekefinger-tendenser eller sure miner.. 😉

  40. Tusen takk for at du minner oss på kjørereglene!:) da skal jeg lage en gresskarlykt til Halloween, for her er alle velkomne:) både små monstre og søte prinsesser og cowboyer;)

  41. Mange nye hus har automatisk utelys som ikke kan skrus av når det er mørkt. Husk på dette på nye felt/nye hus. ??

  42. Det er overhode ikke sært Hadde du vist hvor mange eldre mennesker som sitter og er livredde den dagen så hadde du forhåpentligvis ikke uttalt deg på denne måten

  43. Er helt idiotisk at folk som ikke feirer Hallowen og kanskje ikke vet at det er det ei gang, skal måtte slokke utelyset. Ha en spesiell ting som henger ute, trenger ikke være lykt, hvis det er ønske om besøk, de som feirer kan kjøpe noe eller avtale noe (de vet jo at det er Hallowen) og la andre være i fred. Det er ikke greit med mørkt inngangsparti uansett grunn.

  44. You are forgetting two other important rules:

   1) For safety: Never ever go inside the houses. Someone may invite you in, but don’t go into the house of a stranger.

   2) When you get the candy, always say ‘thank you’. 🙂

   /Merete

  45. Makan til tull. Skal jeg behøve og slokke lys eller ha på lys i forhold til dette tullet? Unger som står der tafatte og ikke sier noe. Hvis de får noe så har de ikke oppdragelse til og takke. De spiser nok godteri ellers i uka at de trenger ikke mer. Jepp jeg jobber i butikk. Frekke er de blitt i dag også når de ikke får noe. Mine unger feiret aldri halloween. Gjett hva? De har klart seg bra gitt. Aldri kjøpt inn godteri til andre unger. Bare tull alt sammen.

  46. Hva gjør de som bor i blokk i USA? vi har jo felles utelys. Satt en dekorasjon utenfor kanskje?

  47. Greia er at de som er “for” halloween bør måtte gjøre noe aktivt for å vise det (lykt ute eller noe) mens de som ikke tenker over det eller ikke bryr seg, bør få slippe konstant “mas” på døra. Da blir problemet løst, de som er med får markere dagen, mens de som ikke vet/bryr seg slipper å tenke over det, og sånn bør det være

  48. Sånn det bør være. Har man Halloween pynt så er man velkommen. Snakket med en som bodde i London og sånn var det der. Og noen deler faktisk utelys med naboen

  49. Er ikke alle som har råd til å kjøpe masse godteri å dele ut. Man må liksom velge “skal vi ha mat i helga, eller skal vi dele ut godteri” for noen er ett par hundrelapper MYE penger

  50. my american friends say the opposite. So I guess it’s different traditions, depending where in USA it is. USA is huge and traditions are celebrated differently depending where it is

  51. Jeg feirer ikke Halloween, men de som som hevder å si at det feires ikke slik i USA og at den “norske” varianten er tragisk, har ikke peiling. Halloween feires forskjellig rundt om i verden. Å si at en type feiring er feil er teit.
   At jeg har utelysene på er IKKE en invitasjon. Ringer det på noen så får de et fint “nei her feirer vi ikke Halloween” og det har fungert fint. Viss jeg har godteri så setter jeg ut et ekstra lys eller gresskar med lys i.
   Amerikanerne har forøvrig ikke patent på Halloween, selv om det kanskje var der den moderne versjonen startet

  52. Vi glemmer alltid hvilken dato det er. Tror den skal være kvelden før allehelgensdag, men stemmer jo ikke, så vi blir like overraska hvert år. Etter de første ungene har ringt på og blitt skuffet av at vi ikke har noe godteri (midt i uka), så er det rett inn og ta sikringen for å få av utelampa. Syns det hadde vært bedre for ungene hvis de som ønsker å feire kunne pyntet/ha lykt utenfor, så slipper ungene å møte masse sure/uforberedte voksne (= less magic). Det er jo mye morsommere å komme til noen har pyntet/kledd seg ut! 🙂

  53. I dont understand at all why we should adapt this tradition. These times we are so afraid of muslim traditions being adopted into our society, but it´s like there is no questions asked about traditions coming from the west. I worked in a American Military Unit in Germany for one year. That unit also consisted of nations from muslim countries. All nations where expected to honor the american holidays like Halloween and Thanks Giving. They did not even care about the other nations traditions. In these days that foreign fear is spreading all over Europe (and like wild fire in the US), we should focus more on the people that are present in our community. My grandmother are from a place where a lot of Brazilians have settled,which to them is welcomed since the area was getting to many old people. They celebrate some of the Brazilian holidays and traditions. Personally I think the adoption of Halloween is a result of the commercial sector wanting us to spend money on a crap. I rather try to celebrate Ramadan before giving a single candy to a kid on this stupid celebration.

  54. De fleste, både hønemødre OG alle andre voksne mennesker, har som regel verken tid, anledning eller lyst til å henge i døra i 3 timer fordi det ringer på annenhvert minutt, som det gjør hvis man bor praktisk plassert. Da er det greit å ha regler slik at begge parter får en ok kveld.
   Og foreldre bør la barna gå kun i nærområdet og ikke kjøre dem rundt til alle tettbygde nabolag, disse nabolagene får nok besøk fra før! Litt besøk fra kjente barn er koselig, men å få en halv by på døra og en ringeklokke som ringer en hel kveld er ikke greit!

  55. Helt greit med noen regler. Men jeg husker for et par år siden så var halloween i helgen. Vi reiste bort og glemte å slå av utelyset. Når vi kom hjem så var huset tilgriset med dopapir og egg. Ikke koselig og ikke greit.

  56. Så korfor kan du ikkje oppdatere desse reglane? Dei som vil vere med på halloween og ønsker besøk, dei pyntar utanfor for å vise at dei er med. Om ein er så glad i og for denne feiringa så kan ein gjere ein innsats for å vise det og. Berre tull at dei som ikkje vil ha besøk skal måtte slå av lys og “gøyme” seg. “Om du ikkje vil ha besøk er det berre å slå av utelyset.” Om du vil ha besøk er det berre å pynte og vise at du faktisk er interessert og ønsker besøk!
   (Og om ein ikkje på død og liv må kle seg ut så skumle og makabre, hadde eg ikkje hatt nokon problem med halloween. Men å skremme andre barn (som gjerne er mørkredde frå før), det har eg ikkje noko sans for.

  57. Koplet fra ringeklokken. Da kan hunden slippe stresset med Halloween og jeg kan ha en rolig kveld etter å hatt flere hundre elever rundt meg i hele dag.

  58. Så enig! Ble sur av å høre dette på radio to ganger i dag. Glad det ikke er sånn her i Sandviken, Bergen. Her er det full rulle og butikken går tom for egg.

  59. Veldig bra og da kan det jo bli en fortjeneste for alle som jeg leker mørkejhemsel med, på oppfordring av barna. Der har vi også regler.

  60. I Norge går ungene julebukk i romjula og får knask. Vi trenger ikke en tilsvarende (u)skikk to måneder tidligere, som ikke engang har noen tradisjoner her i landet. Lurer på når handelsstanden skal innføre enda en “høytid” for å sope inn penger. Thanksgiving, kanskje, eller St. Patrick’s day? Det er åpenbart nok av dumme folk som biter på.

  61. Helt enig. Burde vært typisk halloweenpynt så betydde det at man var med på leken. Da vet man at de som bor der er “med på leken”

  62. Helt enig. Vi har vår egen versjon med jukebukk som er mye det samme. Men i en hyggeligere variant også. Skal ikke kle seg skummelt og synger i stedet.

   Hvis man skak ha dette bør det være at det er satt ut noe gresskar eller lignende utenfor som pynt for å vise at man er med.

  63. Du va heldig vist det funket.
   Her har vi ikke ringeklokke så dem banka å dundre på døra så hund bynne å bjæff. Å når æ itj åpna prøvd dem å bank seg ijenom vindue på stua så hund vart helt febrilsk å håppa oppå borde å knurra å glæfsa oppætte ruta, så håpe dæm itj tørs å kom att neste år.

  64. 19.00 hadde passet bedre da jeg må ut og lufte hunden før femåringen legger seg kl 19.30.
   Ikke lange turen vi går men med en hund såm er redd kostymer blir det mye knurring og bjeffing som igjen skremmer barna som springer skrikende og livredd hjem igjen.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg