Når minstemann er klar for mat.

Når hele familien er hjemme spiser vi alltid felles frokost, lunsj og middag.

Han er med oss de fleste måltider, bortsett fra de måltidene hvor han gir oss voksne litt ekstra matro ved å sove seg gjennom.

Vi har brukt newborn setet på storesøsters tripp trapp stol, og denne har virkelig vært super.
Vi har god kontakt med han, og han har fullstendig oversikt over hva vi driver med.

I de siste ukene har vi derimot merket noe nytt.
Nå er det ikke bare oss han er nysgjerrig på lengre,

maten.

Å sitte i newbornsetet er helt ok, men aller helst vil han sitte oppreist på fanget og følge med på hver eneste matbit som går fra tallerken til munn.

Kopen er stor og sikla renner.

Han er veldig nysgjerrig og viser tydelig interesse for de merkelige greiene vi har i munn.

Jonatan får morsmelk og kun morsmelk, og for en stund til er planen å fortsette med det, han er straks 4 mnd. Men ingen av de andre barna har vist så tydelig og tidlig interesse for mat som han, noe som satt meg i en ny utfordring. Man føler jo seg nesten grusom der man sitter å nyter et måltid med den siklende karen ved siden av

For min første tanke er jo at nysgjerrighet er bra, nysgjerrighet leder til utforskning og utforskning gir lærdom.

Jeg setter meg ned å gjør det en hver mamma ville gjort, jeg googler.
Og kommer over noe jeg synes ser fantastisk spennende ut.

Babystyrt mattilvenning.

Enten sitter du som et spørsmålstegn (slik jeg gjorde) eller så sitter du å måper over at en firebarnsmamma ikke har hørt om dette før.

Vell, når sant skal sies så har jeg hørt om det før, men aldri unnet det en tanke slik jeg gjør nå.

Hvis du er litt usikker på hva babystyrt mattilvenning er, kan jeg gi deg en superkjapp innputt:
Babystyrt mattilvenning er rett og slett introdusering av fastføde i et tempo som babyen selv styrer.
Hvordan? Jo ved å mate seg selv.

Dette er en måte som kan innføres når barnet selv kan sitte oppreist på fang eller stol og viser tydelig interesse for mat. Barnet introduseres for en og en matvare i starten, i store biter, gjerne med “håndtak” i starten siden de ikke har utviklet såpass motorikk at de slipper det de har i hånden i starten. Harde grønnsaker og frukter kan kokes myke. Etterhvert kan all mat (som små barn kan spise) serveres og barnet velger selv hvordan hun eller han ønsker å få det iseg.

Det var altså i meget korte drag, du kan lese mer detaljert feks HER.
Men som sagt, vi har ikke utført dette på noen av de andre tre, alle de har blitt matet med skje og introduksjonen av fastføde har skjedd rundt 5-6 mnd.

Kanskje 3 frøken fikk et snev av dette da vi hadde to tette og noen ganger hadde mer enn nok med å få i de to eldste og oss selv mat, så før hun begynte med hele måltider, fikk hun noe å knaske på rett som det var.

Vi ser flere fordeler for oss med å teste babystyrt mattilvening men de to viktigste og som motiverer oss er

  1. Vi slipper å ha egen mat til minstemann, han kan spise det vi spiser fra første stund, jeg er klar over at han kunne det uansett, men om vi skulle fulgt våre vanlige spor hadde vi startet på grøt.
  2. Vi slipper å mate han, jeg skal love deg med 4 barn rundt bordet er det MYE som skjer iløpet av et måltid.

At det blir gris, det er jeg klar over, men det kan det jammen meg bli med skjemating også.

grøt

Men spørsmålene er også der selvfølgelig,
Er det trygt eller er kvelningsfaren så stor som jeg tenker den er?
Hva med næring, får de i seg alt de trenger?

I mitt hode er kanskje en kombinasjon av most og babystyrt en ide?

Har du en god erfaring på en innføring av fast som fungerte godt på nysgjerrig baby?

 

7 kommentarer
    1. Jag har läst nått om att man ska ta enkla smaker först, potet en uke, blomkål en uke, brokkoli en uke. Gulrot en uke. Etter det blanda potet/blomkål Potet/brokkoli osv. Det fungerade veldig bra för oss, och vår unge på 3 år äter ALLT. Om vi varit heldig eller om det var pga det vet jag inte.. men tänker inte chansa på nått annat till nästa gång 😀 Hon fick första smaken när hon var 4,5 månad.

    2. Mine jenter har smakt på mat fra de var tre fire mnd, men da dyppet jeg fingren i maten og lot de smake. Grøt begynte jeg med når de var 3,5 mnd, det står jo ca fire på pakken ? Hun yngste min sa klart i fra når hun skulle spise selv. Plutselig nektet hun å spise middag. Men når jeg satte den foran henne kastet hun seg over den med både hender og ansikt ?

    3. Enn fruktfeeder i silikon er et must. Der kan du putte i kokte grønnsaker, frukt etc. Gode håndtak som gjør at de holder den fast enkel og rengjøre. Jeg er redd for biter, og her moser de maten og suger den ut med ganen. Mine barn har aldri likt kjøpglass, så her fikk de tidlig vår middagsmat. Lagde også egne porsjoner med barnemat og frøs ned. Hjemmelaget sviskemos og aprikosmos gikk rett ned og var en favoritt fra de startet med fast føde. Mine fikk mat fra 4 mnd alder. Lykke til!

    4. Begynte med grøt og most frukt, men har også god erfaring med å la min super nysgjerrige baby sitte i newbornsetet og smake på frukt/grønnsaker i en feeder. En sånn med håndtak og et nett. Føler det er en trygg måte å la henne smake på og at hun får styre selv når hun vil ha smaken i munn. Ellers tenker jeg at det ene ikke nødvendigvis utelukker det andre? At det går ann å gjøre litt begge deler? Både skjemating og la babyen smake selv 🙂
      Lykke til! Håper du vil dele litt erfaringer etter hvert 🙂

    5. Min gutt som nå er 14 mnd, fikk godt kokt brokkerli til å holde selv når han var ca 5 mnd. Pga refleksen “ordner det seg selv” kan du si. Men jeg var kjempe nervøs, og satt “klar” til å hjelpe. Men det gikk kjempefint! Prøvde meg frem etterhvert. (Gav middag ved siden, så han skulle få i seg nok) Leste det samme som deg og fikk også litt sjokk. Spennende å ta på,smake,lukte osv. ? Han elsker mat, spesielt frukt. ??Første mann begynte med grøt og fruktmos.

    6. Hei! Vi gjorde en “lightversjon” av blw fra firemåneders alder. Snupp var akkurat slik som du beskriver, ufattelig nysgjerrig på mat. Men siden motorikken var dårlig enda på det tidspunktet, hjalp jeg til litt. Vi hadde noen myke skjeer i plast/silikon. Den første tiden moste jeg maten litt og da satt den litt fast i skjeen. Så satt hun der da, oppreist (og det er dritviktig! Må sitte helt oppreist for å kunne hoste godt om noe setter seg i halsen!) og gumlet på mat. Fra seks måneders alder fikk hun det vi spiste, gjerne i båter slik at maten hadde håndtak. Men, fordi hun nå hadde fått et motorisk forsprang, hadde hun utviklet både pinsettgrep og evnen til å spise og håndtere f.eks blåbær. Det eneste jeg vil påpeke er at vi i løpet av perioden hadde et tilfelle av mat fast i halsen. Avokado. Sleipe saker. Siden den er såpass feit og glatt kom den fint opp igjen også, men etter den episoden moste vi den, og så fikk hun øve på å bruke bestikk i steden.
      Jeg trivdes med blw. Det gikk helt fint. Jenta var sunn og frisk og vel ernært. Hun var også prematur, og vi ble “advart” om at hun trengte grøt for å legge godt nok på seg. Ikke noe problem. Hun la fint på seg. Og nå er hun tre år og veldig flink og spise, og altetende!

      Lykke til med matkosen!

    7. Du har mange gode tanker 🙂 Vi gjorde som du nevnte, en kombinasjon av mos og blw. Begynte smått med mos/grøt ved 4-5 mnd alder, for snuppa var veldig interessert. Hun satt også i newborn setet med til alle måltid, og jeg tror det er grunnen til matinteressen. Barnet får et sunt forhold til spising.
      Etterhvert begynte jeg å gi møre biter, som hun spiste selv. Pinsettgrepet kom kjapt, og interessen steg mer og mer.
      I dag er frøkna straks 1år, og er skikkelig matglad og flink å spise selv. Alle sier vi er så heldige som har en matglad baby, men jeg tror det kommer av at vi har fulgt interessen hennes, samt tilbudt variert mat og gjort spisestundene til noe koselig 🙂 Hun er faktisk så glad i mat at vi må begrense henne for at hun ikke skal bli helt rund…
      Ammingen gikk også bra sammen med fast føde, og jeg fikk amme til hun ble 11mnd. Da ville hun ikke ha mer selv, så hun sluttet på egen vilje.
      Masse lykke til med mattilvenning! En spennende tid for liten og stor 🙂
      Ps. din frykt for kvelning er større enn den trenger å være. Se video om kvelning og førstehjelp for baby, så føler du deg tryggere. Brekningsrefleksen hos babyer ligger mye lenger ut på tunga enn hos større barn, fordi de skal kunne flytte maten i munnen uten at den sklir bak i halsen.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg