Å spise sunt er både viktig og noe vi ønsker å gjøre. Av flere årsaker.
God og viktig næring til voksende og aktive kropper som gir god energi er en av de,
men å skape gode vaner for barna våre er kanskje en av de viktigste.
Men hva er egentlig å spise sunt?
Det viser seg at de lærde strides 😉
Ikke for mye av ditt, ikke datt, grønnsaker dyrket over jorden er bedre enn de som dyrkes under, kylling er det bra? Hva med havre? Sukker da, er det farlig? Hva med frukt, er det egentlig sunt?
En ting er sikker, vi gjør det fryktelig vanskelig for oss selv å spise sunt.
Når den EGENTLIGE utfordringen ligger i å spise NOK sunt, gjør vi det enda værre med å komme med ulike teorier og avanserer det hele.
15 av 100 spiser nok grønnsaker. 15 % altså.
Gjør vi det da bedre med å kverulere rundt om mais egentlig er så sunt, og om brokkoli er bedre enn gulrot?
300 gr grønnsaker er anbefalingen pr dag. Synes du det høres mye ut?
En brokkoli veier 400 gr med stilk…
Anbefalinger ja, det er mange anbefalinger der ute.
Hvem skal man høre på?
Er det noen som har stått ganske så standhaftig i sine anbefalinger uansett trender og synsere, så er det helsedirektoratet og at de vet hva de snakker om, kan vel igrunnen ikke diskuteres?
Men hva vil det egentlig si å spise sunt, følge alle anbefalinger og råd når det gjelder ernæring og fysisk aktivitet? Vil man merke mer energi og utholdenhet, eller fungerer det bare forebyggende mot sykdommer som for eksempel fedme og kreft?
Vi har bestemt oss for å finne det ut, og sammen med magasinet Foreldre og barn, skal vi nå, så godt vi kan som familie leve etter helsedirektoratets anbefalinger i tre mnd (minst)
Vi er nok en familie som er midt på treet når det kommer til sunnhetsskalaen, vi har god oversikt over hva man bør spise og ikke spise. Takket være godtlevert.no har vi nå fått bedre variasjon og ikke minst grønnsaker i middagene og lager så og si alt fra bunnen av.
Hva er egentlig anbefalingene til Helsedirektoratet da?
Du kan lese om alt her.
Men i korte trekk er det følgende:
1. Ha et regelmessig og variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker
Legg merke til at de anbefaler både mye frukt og bær i tillegg til grønnsaker, og at sukker og salt skal være begrenset, ikke utelukket. Fisk anbefales 3 ganger i uken, der har vi så absolutt noe å jobbe med.
Å spise regelmessig er vi gode på. Med snitt 5 måltider hver dag og minst 3 av de felles rundt bordet når vi er sammen hele dagen.
2. Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.
Hvor mye energi er det egentlig i et eple versus en sjokolade og hvor mye rører vi egentlig på oss?
Her har nok vi voksne liiiitt mer å jobbe med enn barna 😉
3. Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
Her har vi DEFINITV litt å jobbe med, men alikvell føles det rart å skrive det. For er det noe vi er glade i alle sammen er det frukt, og grønnsaker har vi til hver middag.
Men fruktfatet er sjeldent fylt på, og grønnsakene, er kun til middag og aldri til noe annet.
4. Spis grove kornprodukter hver dag.
Et punkt jeg med sikkerhet vet vi oppfyller. Vi spiser kun grovt brød, har ofte havregrøt, bruker kun fullkornspasta og ris.
5. Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
Aj aj aj her har vi vårt svarte hull, heldigvis er også fiskeprodukter godkjent her (fiskekaker osv) For vi alle har en utfordring med fisk. Jeg er glad i det… men tre ganger i uken høres i overkant ut for min del.
Men nå skal jeg på jakt etter fiskeprodukter med nøkkelhull merket.
6. Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
Her er vi nok også midt på treet, men fått god hjelp av godtlevert.no til å velge riktig her.
7. La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
Check!
8. Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
Vi steker enten med matolje, eller ingenting. Smør brukes når vi skal bake kosebakst feks.
9. Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlagning og på maten.
Etter vi begynte å lage mer fra bunnen bruker vi svært lite salt.
10. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
Her må nok vi voksne jobbe mer enn barna. Klare tydelige regler til barna med lørdagsgodt.
Ikke fult så klare regler for oss kveldssugne voksne.
11. Velg vann som tørstedrikk.
Nesten, men vann er så innmarri kjedelig a gitt. Kan jobbe litt med å spice det opp.
12. Vær fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag.
Fokuset vårt på fysisk aktivtet er ikke der, selv om vi mest sannsynlig ikke sitter mye stille med tre små.
Men her skal vi jobbe med fokus, og være SIKRE på at vi er fysisk aktive utover daglig aktivtet hver dag.
Barn anbefales 60 min, her er vår gode samarbeidspartner barnehagen hvor vi VET at barna er aktive. Men sammen skal vi utforske enda mer aktivitet.
Så hvorfor gjør vi dette?
Denne utfordringen vil garantert være en utfordring, og den vil garantert gi oss gevinst.
Dersom rådene til helsedirektoratet følges vil det virke forebyggende mot hjerte og karsykdommer, type 2 diabetes, flere typer kreft, beinskjørhet, tannråte og fedme.
Sykdommer vi overhode ikke vil ha som følgesvenner, selvfølgelig vil vi forebygge disse.
Som dere kanskje vet, har jeg selv erfart hva kraftig overvekt vil si, anbefales ingen.
I tillegg bør vi jo føle både på mer energi og vellvære med et kosthold som er godt for kroppen.
Og det aller aller viktigste, vi skaper god grunnmur og gir barna et godt forhold til sunn og god mat.
Våre utfordringer er flere.
Når det kommer til grønnsaker, må vi bli flinkere til å tenke utenfor boksen.
Hvor kan vi spise grønnsaker utenom middag, og hva annet spennende kan vi gjøre enn å koke de å ha de som tilbehør. Vi spiser grønnsaker nå, men ikke nok. Og slik vi bruker grønnsaker nå…klarer jeg ikke spise mer, det blir for kjedelig rett og slett.
Frukt er vi glade i, hinderet vi må over er å få det mer som en vane i vårt kosthold og variasjon også? Det finnes mer enn eple og banana.
Fisk, jah her vi en del å gå på.
Aktivitet, her blir utfordringen å finne aktiviteter som vi alle i familien kan gjøre.
Ha fokus på fysisk aktivitet sammen.
PUH!
Dette blir uten tvil spennende. 1. juni braker det løs.
Jada, prosjektet skal gjennomføres i ferien!
Vi kan gjerne holde dere oppdatert, er det noe spesielt dere vil høre om? Spør og rop ut.
Ønsk oss lykke til!
Og du, tar dere utfordringen?
DA vil vi iallefall høre fra deg, godt å gjøre dette sammen med noen.
Denne utfordringen er vi også med på:-)
Om du vil ha tips til lettvinte middager med grønnsaker anbefaler jeg Susanne kaluza sin “juksekokeboka”. Den bruker vi faktisk mye. Lettvinte hverdagsmiddager som er lette å tilpasse familiens ønsker og behov. I det siste har vi laget mye “fruktig fiskegryte” som har mangochutney i seg, og dermed er søt og god (“middag med syltetøy!” Som jeg sa til guttungen). Vi kutter ned på karrien fordi barna ikke er glade i sterk mat, og setter det heller direkte på bordet. Jeg hiver oppi de grønnsakene jeg har i kjøleskapet, sist inkluderte det blant annet spinat:. Det er litt opp og ned om jeg gidder å mose sausen (det står i oppskriften), men det er en effektiv måte å få sønnen til å spise mer grønnsaker. Hvis han ikke ser at det er gulrot, husker han ikke at han ikke liker det….. Vi har også laget pasta med spinat en god del (fra samme kokebok). Det tilpasser jeg også det jeg har i kjøleskapet, men det aller viktigste er å bruke frossen spinat, for det klarer de ikke plukke av. Med ketchup oppå sklir det stort sett ned (jeg hørte en gang en ernæringsfysiolog som sa det var greit å gi ungene ketchup hvis det fører til at de spiser mer grønnsaker, så det lever jeg etter (innenfor visse grenser). Og det funker!!!) Ellers har vi spilt alt vi han på Skipper’n når det gjelder spinat (han ligger på you tube), med det resultat at guttungen godtar salat til middag hvis det er spinat i steden for salatblader for da blir han sterk. Greit for oss, babyspinat er både godt og sunt!